Jaká má být ideální výška postele?

Jednou z prvních věcí, kterou lidé řeší při výběru postele jsou rozměry délky, šířky a výšky. My se dnes zaměříme především na výšku postele.

Při výběru výšky postele je třeba si dát pozor na dva termíny. Ten první je výška rámu, což je výška od země po horní hranu stranice, tím druhým je výška ložné (sedací) plochy a to je výška od země po horní hranu matrace. Výška rámu může být zavádějící, protože zákazník často neví, jak moc zapadne matrace do rámu. My používáme i termín světlost, tedy rozměr od země po spodní hranu stranice. V článku se budeme držet výšky ložné plochy, protože to je ten finální rozměr, který chce zákazník znát.

Vše

Ideální výška ložné plochy postele je individuální, ale pro pohodlné vstávání a sezení na posteli se pohybuje v rozmezí 45 cm - 55 cm. Pro vysoké zákazníky a zákazníky se zhoršenou pohyblivostí doporučujeme výšku ložné plochy 55 cm. Pro děti a puberťáky doporučujeme výšku 45 cm.   

Jakou výšku mají naše postele?

Světlost + 5 cm (tloušťka rámu roštu) + výška matrace = Ložná plocha postele.

Všechny naše postele mají světlost 27 cm a to včetně rozložitelných patrových postelí a paland. Spousta našich zákazníků si totiž v pozdějším věku svých dětí postel rozloží a objednají si úložné prostory nebo přistýlku pod sundané lůžko. Výjimku tvoří varianty PLUS, které jsou se šuplíky a přistýlkou, ty mají světlost 43 cm. Výjimku tvoří i zvýšené jednolůžka pro seniory, které mají světlost 35 cm. 

Světlost 27 cm = výška ložné plochy (matrace 15 cm) - 47 cm
Světlost 43 cm (varianty PLUS) =  výška ložné plochy (matrace 15 cm) - 63 cm
Světlost 35 cm = výška ložné plochy (matrace 15 cm) - 55 cm

Výběrem matrace ovlivníte ložnou plochu lůžka, do našich postelí doporučujeme výšku matrace 15 cm a pokud již znáte výšku matrace, lehce si u nás spočítáte výšku ložné plochy. 

Galerie zleva: manželská postel Leila (47 cm), Dětská postel Marcela plus (63 cm), Postel pro seniory Věra (55 cm)