Smrk vs. borovice. Jaký materiál zvolit?

Spánek je pro tělo velice důležitý. Kvalita spánku se promítá do našeho celkového zdravotního stavu, zároveň ovlivňuje i naší náladu během následujícího dne. Pokud se špatně vyspíme, celý den se nám zdá být dlouhý, naše schopnosti jsou utlumené a zároveň se snižuje naše pozornost.

spanek-e1346962638451

Celou třetinu života prospíme. Víte, na čem spíte a zda máte kvalitní spánek? Našemu tělu nestačí pouze válenda nebo molitanový gauč. Dopřejte mu radost z kvalitní postele.

Masivní a pevná postel, to je základní předpoklad kvalitního spánku. Již 23 let vyrábíme postele, palandy a patrové postele z masivu. 

Zajistíme vám kvalitní spánek

Všechny naše postele jsou vyrobeny z výběrového smrkového masivu. Používáme pouze kvalitní výběrové dřevo oddenek 3 – 4 metry od země. Dřevo je z této části stromu nejtvrdší a nejpevnější. Obsahuje minimální množství suků. Pohledově neobsahují naše výrobky téměř žádné suky, jelikož všechny součky pečlivě vyspravujeme přírodním dřevem.

Proč jsme se rozhodli vyrábět ze smrku?

DSC_0819_1

Mnoho lidí hledá rozdíl v kvalitě mezi postelí z borovice, ze smrku, z dubu nebo buku. Rozdíl nosnosti a pevnosti mezi smrkem, dubem a bukem žádný není. Jedná se pouze o laický pohled a neznalost problematiky. Borovicové dřevo je nejlevnější a u výrobců postelí nejčastěji používaným materiálem. Je to však to pravé pro náš zdravý a kvalitní spánek?

Ze smrku vyrábíme poslední 3 roky, 20 let jsme vyráběli z borovice. Proč jsme se nakonec rozhodli pro smrkové dřevo, přestože postele z borového dřeva by nám zajistily díky své nižší ceně za materiál vyšší odbyt a zisk?

Za 23 let v oblasti výroby postelí na míru jsme získali mnoho zkušeností a nejdůležitější je pro nás spokojený zákazník.

Sepsali jsme pro Vás hlavní rozdíly mezi borovicovým a smrkovým dřevem.
Na kvalitě Vašeho spánku nám záleží.

Borovice

Dřevo z borovice je měkké a je křehčí než smrkové. Obsahuje vyšší podíl pryskyřice. U borovice dochází působením UV záření ke zvýraznění barevného rozdílu mezi jádrovým a bělovým dřevem. Bělové dřevo trpí charakteristickým zamodráváním do šeda, což je považováno za „vadu na kráse“. Borovice přijímá hůře mořidla i nátěry, dobře však odolává vlhku. Borovicové dřevo se používá především na okna a dveře, včetně rámů. Na masivní krovy a latě je zakázána, protože obsahuje příliš velké množství suků.

Galerie: Palanda z borovice – vyznačuje se vyšším množstvím suků a výraznými letokruhy. Své příznivce si určitě najde.

borovice

Smrk

Smrkové dřevo oproti dřevu z borovice neobsahuje tolik pryskyřice, netmavne a jeho povrch je stálý. Pokud jste vyznavači přírodního vzhledu dřeva a nechcete mít postel uměle obarvenou přírodními vosky, je smrkový masiv jasná volba.

Dřevo smrku je vhodné pro jakoukoliv barevnou variantu (moření, lakování). U smrkového dřeva časem nedochází ke změnám barvy. Je poměrně lehké, hedvábně lesklé a i přes svou měkkost je velmi pevné a pružné. Málo se sesychá, v suchu je velmi trvanlivé. Díky svým vlastnostem se hojně používá v tesařství (trámy, krovy). Žádná střecha se neobejde bez smrkového dřeva.

Používáme pouze kvalitní výběrové dřevo

Pro všechny naše výrobky používáme pouze kvalitní výběrové dřevo. Nebojíme se zveřejnit, jak vypadá náš materiál před řemeslným zpracováním a jak materiál skladujeme. Nemáme co skrývat.

Pokud se Vám líbí naše výrobky, budeme rádi, když se k nám přidáte na Facebooku, kde nám můžete položit jakýkoliv dotaz ohledně pevnosti a kvality použitého materiálu.

Pokud si chcete prohlédnout naše postele a palandy na vlastní oči, srdečně Vás zveme do naší firemní prodejny.

Galerie: Smrkové palandy (z dílny Truhlářství Miroslav Šteker). Děkujeme našim spokojeným zákazníkům za zaslání referencí.