Jak poznáte kvalitní postel?

Těchto pár odstavců nepřímo navazují na předchozí článek věnovaný výběru dřeva (borovice nebo smrk). V této sérii článků se pokoušíme návštěvníky informovat o základních parametrech dřevěných postelí.

Už víme, z jakého dřeva je podle nás nejlepší vybrat postel. Nyní bychom se chtěli zaměřit především na jednotlivé prvky z konstrukčního provedení a to takové, které jsou vidět téměř na první pohled a pozná je i lajk. Ve výpisu stále bereme v úvahu kompromis ceny a kvality. Může být několik důvodů, proč chcete novou postel:

  • máte starou postel, na které se špatně spí nebo vrže
  • sjednocení postelí pro dvě děti (se současným ušetřením místa - dětská patrová postel)
  • nový přírůstek do rodiny

Začněme otázkou - co si představíte, když si nahlas řeknete: “Chci si vybrat dobrou dvoulůžkovou postel” nebo “chci najít vhodnou postel pro naše dvě děti”. Jistě bude jedna z prvních myšlenek: “hlavně poměr mezi cenou a kvalitou”

1. Ujasněte si, jaký typ postele chcete

 palanda-alice-skluzavka1

Ujasněte si, jaký typ postele chcete
 

Máte vcelku jednoduchou volbu, která se z části určuje podle účelu postele a pro koho bude určena. Bude to jednolůžková postel jen pro vás nebo rohová palanda pro vaše děti? Základní dělení dřevěných postelí je následující:

  • jednolůžková postel
  • dvoulůžková postel
  • manželská postel
  • patrová postel
  • palanda
  • dětská postel
  • rohová postel
  • a další

Nezapomeňte, že některé z takto rozdělených postelí mají i další rozšířené možnosti, jakými jsou například dětské postele se zábranou, dětská palanda s výsuvným lůžkem (přistýlkou), dětská patrová postel se skluzavkou, palanda s úložným prostorem a podobně. V některých řetězcích nebo přímo v truhlářství vám jistě poradí s výběrem vhodné postele. Druhá možnost je pro mnohé lepší, jelikož jednáte přímo s výrobcem, a s ním si můžete probrat i jiné změny - například atypické postele mohou mít jiné rozměry. Ty vám v řetězcích řezat nebudou.

2. Tloušťka materiálu, nosnost postele

untitled-shoot_2013_02_011-1024x679

Pozor na tloušťku materiálu
 

Základním parametrem, který se vyplatí při výběru nové dřevěné postele sledovat, je tloušťka materiálu. Ta by měla být minimálně 25 milimetrů - platí pro sílu (tloušťku) bočnic, čel a stranic. Takto je z hlediska robustnosti a síly dlouhodobě zajištěna výborná konstrukční stabilita a maximální pevnost a postel vám bude dlouhodobě sloužit. Pokud bude tloušťka jen o 3 milimetry menší ve všech změřitelných částech postele, zmenší se celková nosnost o poměrně velké procento. Rozdíl nastane i ve stabilitě, bytelnosti a celkové životnosti. I při laickém pohledu na postel jsou 3 milimetry znát. 

untitled-shoot_2013_02_014-1024x679

Kromě tloušťky je na první pohled vidět i rozdíl mezi smrkem a borovicí
 

Solidní a poctivý výrobce tloušťku materiálu uvádí, protože ví, co je správné a neskrývá to. Jestliže uvedena není, doporučujeme se na ni zeptat. Možná je vaše otázka překvapí a budou vás přesvědčovat, že 22 milimetrů na tloušťku bočnic a čel stačí. Nevěřte jim. Je to výmluva nebo neznalost. Postel bude "možná" o něco levnější, nicméně z dlouhodobého hlediska není u postelí z tenčích materiálů zaručena její stabilita a zvýší se i pravděpodobnost rozvrzání. poznámka: manželské, dvoulůžkové, rohové a patrové postele jsou o něco více namáhány než třeba jednolůžkové postele.

untitled-shoot_2013_02_017-1024x679

Rozdíl tloušťky materiálu 2 mm
 

V souvislosti s nosností bychom měli ještě upozornit a vyvrátit tvrzení některých výrobců a řetězců, že nosnost postele určuje pouze tloušťka roštu, která je podle nich to nejdůležitější. Je to chyba. Postel by měla být bytelná jako celek.

3. Konstrukční spoje

spoj

Konstrukční spoje
 

Můžete mít dobrý materiál, perfektní provedení a realizaci, ale když se postel příliš houpe nebo postel praskne ve špatném spoji, jistě byste v ní ležet nechtěli. A už vůbec ne vaše děti. Zvláště pokud leží nahoře. Jak to děláme my, lze vidět z obrázků. Konstrukční spojení čel a stranic je na Imbus šroub s válečkovou maticí. Tento spoj je považován za jeden z nejlepších, který se používá (při uvolnění stačí jednoduše dotáhnout šroub a postel je opět pevná). 

untitled-shoot_2013_02_010-1024x679

Důmyslný konstrukční spoj
 

Dalším příkladem dobrého spoje může být i lať na bočnice pro uchycení roštu. Ta je lepena a zároveň přichycena vruty - stává se tedy neoddělitelnou a vydrží jakoukoliv zátěž. 

jakub

Konstrukční spoje - zobrazení roštů a vrutů

4. Povrchová úprava dřeva - lakování

patrova-postel-michal3

Povrchová úprava dřeva
 

Lakování je jednou z možných povrchových úprav dřeva. Provádí se po hoblování a dlouhém broušení. Dřevo musí být hladké - obroušené smirkovým papírem s jemnou zrnitostí. Před nanesením laku by měl být povrch dřeva zbaven prachu, mastnoty a různých jiných nečistot. Konečný směr broušení výrobku nebo plochy musí být vždy po směru let.

Laky vynikají vysokou odolností. Při použití vynikne přirozená krása dřeva - jeho kresba i struktura se zvýrazní a probarví (na rozdíl od barev, které kresbu spíše zakrývají). K lakování je možné používat vodou ředitelné laky, které jsou vhodné i pro alergiky. Na rozdíl od klasických starších nitro laků však nezapáchají. V truhlářství používáme kvalitní ekologické, vodou ředitelné laky (většinou matné), které jsou rovněž vhodné pro alergiky. Postel jím natíráme dvakrát, čímž je dosaženo maximálního krytí. Výsledkem je velmi dobrá odolnost vůči vodě a výborná smývatelnost.

Obrazně řečeno, můžete postel klidně zalévat jako květinu a nic nepoznáte. Lak je také odolný vůči oděru a poškrábání, což zvláště oceníte, pokud máte děti. Dětské malůvky fixou lak ani postel nepoškodí. Stačí vzít na pomoc jakýkoliv běžně dostupný saponát. Další kladnou vlastností námi používaného laku je zabraňování předčasného stárnutí dřeva. Za zmínku stojí také to, že námi používaný lak je zdravotně nezávadný s atestem na dětské hračky.

Závěr

Doufáme, že jsme tímto článkem splnili vaše očekávání v rozpoznání kvalitnějších postelí a že jsme jím dopomohli vyřadit některé nekvalitní výrobky často nabízené některými výrobci a obchodními řetězci. Jejich kvalita opravdu není příliš dobrá, což v lepším případě zjistíte hned na místě (pokud vám prodejce umožní postel si prohlédnout a vyzkoušet), v horším případě po několika málo letech u vás doma.

Máte-li nějaké dotazy, pište nám prosím do komentářů níže nebo rovnou kontaktujte naší rodinnou firmu, která vyrábí postele již od roku 1989! Jsme tu především pro vás a bez vás bychom úspěchů nedosáhli.